Hoe de flat cap weer populair werd
De flat cap, ook wel bekend als de Engelse pet, werd vroeger veel gedragen door mannen. Het is goed mogelijk dat je vader, opa of oom ook wel eens een flat cap heeft gedragen, of misschien zelfs nog steeds draagt. Net zoals hoe hoeden dragen over het algemeen voor lange tijd grotendeels is verdwenen, komen hoeden steeds meer terug. Ook de Engelse flat cap verschijnt weer steeds vaker in het straatbeeld.
Geschiedenis
Vroeger werden deze flat caps, en petten in het algemeen, gedragen door arbeiders. Verschillende beroepen droegen verschillende petten. Het was dus mogelijk dat je aan de hand van iemands pet kon zien wat voor arbeid zij beoefenden. Rond de jaren twintig werden petten steeds meer een groter onderdeel van vrijetijdskleding, ook voor de hogere klassen, die daarvoor met name hoeden droeg.
De flat cap werd ook gedragen als standaard onderdeel van het personeelsuniform van de RET, het Rotterdamse metro- en trambedrijf. Veel van deze petten zijn terug te zien in het Museum Rotterdam. Deze petten werden in Nederland gemaakt, met name uit wol en met een herkenbaar ruitpatroon. Na de Tweede Wereldoorlog werd de flat cap steeds minder populair, ondanks dat het nooit helemaal uit het straatbeeld weg is geweest.
Peaky Blinders
De terugkeer van de flat cap is volgens velen te danken aan de populariteit van de Netflix-serie Peaky Blinders, waarin de gelijknamige bende hun weg naar de macht in het Birmingham van vroeger willen vinden. In deze serie worden de flat caps heel veel gezien en wordt het veel gedragen door het hoofdpersonage en zijn bendeleden. Integendeel, de bendeleden hebben zelfs hun bende, de Peaky Blinders, vernoemd naar de flat cap. Er gaan verhalen rond dat bendeleden in de punten van deze petten scheermesjes naaide, om zo tegenstanders in gevechten te verwonden of zelfs te verblinden. Andere verhalen zeggen weer iets anders, maar dit maakt de flat cap toch echt verbonden met Peaky Blinders.